Послуги компанії Домовий фото

Ергономіка кухні

Кухонний ремонт вважається одним з найскладніших в квартирі. Потрібно враховувати не тільки колір меблів і візерунок фасадів. Кухня, ергономіка якої правильно розрахована і організована, дозволяє оптимізувати простір, розмістити більше техніки і прискорити приготування їжі.

Ідеальна ергономіка кухонь домагається того, щоб у того, хто готує потрібні інструменти знаходилися поруч. Вона допомагає забути про постійні нахилах до нижнього ящика або підкорення вершин навісних шаф. Якщо слідувати правилам кухонного планування, вийде зручний і стильний інтер'єр.

Ергономіка кухні: яке планування вибрати?

Відразу скажемо, що облаштувати кухню «як у наших знайомих» не найкраща ідея. В моменті здається, що там планування мрії, але краще спиратися на існуючі стандарти і технології.

Є кілька стандартних планувань, які допомагають поліпшити ергономіку кухонного гарнітура:

1. Однорядне підходить для маленьких і великих приміщень. Мінімальна ширина кухні 1,7-1,8 м. Важливі робочі зони розташовуються справа наліво. Раковина по центру, плита і холодильник по краях.

2. Дворядне розробляється для наскрізного або широкого приміщення. Робочі зони розташовуються уздовж довгих паралельних стін. Одна відводиться для готування (мийка, плита, робочі поверхні). Інша для зберігання посуду, речей рідкісної необхідності і продуктів (шафки, холодильник).

3. Г-подібне підійде кімнатам середніх розмірів. Вважається одним з найбільш зручних варіантів. Ергономіка кутової кухні дозволяє створити зручний «робочий трикутник». Меблі і зона готування розміщуються вздовж двох суміжних стін.

4. П-подібне планування підійде для квартир, де обідній стіл можна розмістити у вітальні або їдальні. 3 стіни зайняті шафками. Біля кожної встановлено по одному габаритному модулю: плита, мийка, холодильник. Якщо розмістити на одній або двох стінах, постраждає ергономіка кухні.

5. Острівне планування вимагає великого простору (від 16 кв.м.). Крім стандартного набору меблів, зазвичай до Г-подібного планування додається елемент в центрі кімнати. Це обідній стіл, барна стійка або тумба з врізною мийкою, плитою і робочими поверхнями, відділами для зберігання.

Ергономіка кухні і правило трикутника

Суть в максимальному прискорені готування за рахунок зручного розташування важливих точок:

  1. Зберігання.
  2. Підготовка продуктів.
  3. Приготування.

Ідеальний трикутник виходить, коли між раковиною, плитою і холодильником створюється однакова відстань. Сторони не повинні перевищувати 1-1,5 м.

Наскільки сьогодні актуально правило трикутника для ергономіки кухонь? Воно відмінно працює в невеликих приміщеннях. Чим більше простору, тим є більше можливостей його корисно задіяти. Зараз легко організувати більше трьох важливих вузлів. Це варто враховувати при плануванні.

Що може додатися до стандартного трикутнику:

  1. Обідній стіл.
  2. Окрема духова шафа.
  3. Посудомийна машина.

Ергономіка обіднього столу

Розташування обіднього столу важливо враховувати на етапі проектування. Він не повинен заважати готувати. Варто продумати спочатку, чи буде стіл додатковим робочим простором.

Щоб правильно поставити обідній стіл, дотримуйтесь декількох простих правил:

  1. Одній персоні виділяється простір на столі від 60х40 см.
  2. Відстань до оточуючих елементів інтер'єру від 75 см.
  3. Краще місце для столу - біля вікна.
  4. На маленьких кухнях поставте стіл в кутку кімнати.
  5. Буде комфортніше, якщо над столом зробити додаткове освітлення.
  6. Квадратні столи займають менше місця, але круглі ширшими.

Ергономіка кухні в габаритах

У кухонній ергономіці відштовхуємося від зросту того, хто частіше готує. Його комфорт ставиться в основу. Наприклад, якщо зріст людини 170 см, висота стільниці від підлоги - 85 см. Ширину краще зробити 60 см. Далі від стільниці відступаємо 45 см і вішаємо верхні шафки. Глибина шафок рекомендується не більше 30 см, щоб не битися головою під час готування.

Правила розміщення кухонних меблів і техніки:

  1. Між плитою і мийкою від 40 см.
  2. Між плитою і холодильником від 30 см.
  3. Відстань між плитою і вікном від 45 см.
  4. Витяжка ставиться на 70 см вище пічки.
  5. Духовці потрібно від 110 см простору для відкриття кришки.
  6. Стіл ставимо не ближче 90 см від скриньок, що відкриваються.
  7. Перед посудомийною машиною важливо залишити 100 см вільного місця.

Деякі поради по ергономіці кухні важливі не тільки для зручності, а й безпеки. Наприклад, якщо близько поставити пічку до вікна або мийки, легко загасити відкритий вогонь бризками води або протягом. Також не можна ставити плиту поруч з холодильником. Тепло від комфорок змусить холодильник працювати інтенсивніше.

Реально продумати ергономічну кухню самостійно? Теоретично, так. Робите виміри рулеткою і розрахунки. Потім пробуєте донести до меблевих майстрів ідею і сподіваєтеся, що гарнітур вийде потрібних розмірів, а техніка встане чітко на відведене місце.

Як зробити простіше? Найняти дизайнера. Компанія «DOMOVOY» пропонує послуги дизайну інтер'єрів. Ми зробимо не "красиві картинки”, а створимо дійсно ергономічну кухню, на якій зручно готувати.

У наших дизайн-проектах використовується тільки ті меблі, техніка, освітлення та оздоблення, які реально купити. Якщо потрібно, ми повністю укомплектовуємо об'єкт всім необхідним. Хочеться щось ексклюзивне? Виготовимо меблі на замовлення і зможемо втілити будь-які запити клієнта.